Vatan yahut Siliste Kitap: Vatan yahut Silistre Orijinal Adı:  Vatan yahut Silistre | Türk Klasikleri Yazar:  Namık Kemal Yayı...

Vatan Yahut Silistre: Namık Kemal | Kitap Yorumu

/
33 Comments
Vatan yahut Siliste Namık Kemal
Vatan yahut Siliste

Kitap: Vatan yahut Silistre
Orijinal Adı: Vatan yahut Silistre | Türk Klasikleri
Yazar: Namık Kemal
Yayıncı: Parıltı Yayınları
Sayfa Sayısı: 104
Zekiye:
Kalbimden anne-babamın sevgisini söktün çıkardın; kardeşimin mezarı aklımdaydı onu bile unutturdun. Şimdi onun hayali de tıpkı kendi gibi toprakta yatıyor. Mezarını görmezsem aklıma gelmiyor. Ne uyuyabiliyorum ne de irademi dizginleyebiliyorum… İçimde senden başka hiçbir şeye karşı arzu kalmadı; hayalimde senden başka hiçbir şey bırakmadın. Fakat şimdi kendini de bensiz bırakacaksın. Hem de bunun müjdesini kendin getiriyorsun. Kalbimi yaracaktın da bana bu merhameti, bu insafı mı gösterecektin? Sonunda ne olacak? O, bu memleketten gider, bende dünyadan giderim. Hayatımın bütün lezzetini yitirdikten sonra kara topraktan mı çekineceğim nesi var? Bir kaç dakika sürecek olan ölüm acısından mı korkacağım?
İslam Bey:
…Hain düşman silahını vatanıma çevirsin ve de karşısında önce benim göğsümü bulmasın? Bu mümkün mü? Olacak iş midir, vatan toprağı tehlikede olsun da, ben evimde rahat döşeğimde yatayım? Nasıl olabilir, devlet yerinde oynar da ben mıhlanmış gibi burada kalırım? Nasıl olur da, vatan sevgisi her şeyden kutsaldır derim de, ben yalnız senin sevginle uğraşırım?

…Vatan! Vatan! Vatan tehlikededir diyorum… Duymuyor musun beni? Beni Yüce kudret sahibi yarattı, vatanım büyüttü. Beni yaratan doyuruyorsa vatan için doyuruyor. Ben annemin karnımdan çıkıp dünyayı gözümle gördüğümde açtım; karnımı vatan doyurdu…
…Vatanım için ve onun uğrunda ölmeyeceksem, ben niçin dünyaya geldim? Ben insan değil miyim? Vatanını sevmeyen adamdan, sana karşı nasıl sevgi duymasını beklersin?
***

Daha ilk görüşte birbirine aşık olan İslam Bey ve Zekiye… İkinci görüşte ise gelen ayrılık… Vatanı için çarpışmaya giden İslam Bey’i, Zekiye yalnız bırakmaz. Erkek kılığına girer ve peşinden gider. Silistre kuşatması… Kazanılan savaş…

***
Vatan sevgisi ile kendisine olan aşkını kıyas etmekten çekinen Zekiye’nin hassasiyeti ve sevdiğine karşı anlayışlı tutumundan, İslam Bey’in vatana bağlılığı, korkusuz, dik  duruşundan etkilenmemek mümkün değildi. Komutan Sıtkı Bey’in buruk hikayesi kitabın ise diğer can alıcı noktasıydı. Her cümlenin sonunu”… kıyamet mi kopar?” diye bağlayan, yer yer tebessüm etmemi sağlayan Abdullah Çavuş karakteri de çok iyiydi. İslam Bey,  Adem –Zekiye’nin orduya erkek olarak katıldığında kullandığı isim- ve Abdullah Çavuş’un düşman cephesini ateşe vermek için gittiği kısım ise en heyecanlandığım yerdi.

“Vatan, millet, hürriyet ve İstiklal” kavramlarını esas alan Namık Kemal’in tiyatro eseri, Vatan yahut Silistre,ilk oyunudur. Bir çırpıda okuduğum, sade, yalın dilin kullanıldığı vatan sevgisinin, gerçek aşkın yansıtıldığı muazzam bir Türk klasiği, bence herkes okumalı. O kadar güzel aktarım var ki o duyguyu, mücadeleyi hissedecek ve ne zaman bittiğini anlayamayacaksınız.  

Ps. Günün anlamına uygun bir kitap yorumu paylaşımı oldu. "Gaziantep!" Ne söylesek ne etsek faydası yok, yine dua ile...


kitap tavsiyesi
keyifli, iyi okumalar...





BENZER YAYINLAR

33 yorum:

  1. Kitaptan aldığın alıntı çok hoş. Adeta bize bugünlerde yaşadıklarımızı hatırlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu süreçlerde hep aklıma geliyor bu eser, alıntılar Elif Deniz ;)

      Sil
  2. bu kitabı ailemden bir kaç kişi önermişti ama içim sıkılacak korkusuyla okumamıştım. yaptığın şu alıntı bende merak uyandırdı, eline sağlık canım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur mu Duygun Evrim, bence çok seveceksin, ön yargı ile başlama naçizane benden tavsiye ;) "mutlaka okumalısın" diye elime vermişti, sonra iyi ki de okumuşum dedim ;)

      Sil
  3. Alıntıyı çok sevdim. Özellikle bu günlerde okumalıyım sanırım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunması gereken bir eser bence kitap güneşim, tavsiye ederim ;)

      Sil
  4. Herkesin okuması gereken bir eser ve büyük bir yazar... Harika bir yorum olmuş Kore Fenomeni, bu yazıyı okuyup da eseri merak etmeyecek kişi olmaz bence😊😊 Ellerine sağlık❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle blana... Ay beğenmene çok sevindim, kitap yorumlarında çok çekiniyorum ve geçeceğini hiç sanmıyorum =)))

      Sil
  5. Canım kızımın yorumundan sonra okumamış olduğumdan ötürü hayıflandım.Emeğine sağlık canım kızım.Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abla fırsatın olursa kaçırma derim, teşekkür ediyorum, sevgiler saygılar...

      Sil
  6. Eline sağlık yorumun için .
    Her gün yeniden alt üst ediyorlar yüreklerimizi,tüm dersler müfredattan çıkarılmalı ve acil olarak insanlık ve yaşama saygıyı işlemeliler.
    İnsanız ,insanlar ,insansınız'ı işlesinler :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle, aileye bırakılıyor ama işte olmuyor örgü çantam 😐😐😐

      Sil
  7. Harika bir kitap yorumu daha...

    YanıtlaSil
  8. alıntılar ne kadar hoş hüzünlendimm, okunması gereken kitaplardannnn😍😍😍😍😍😍

    YanıtlaSil
  9. Büyük bir eser.Hocalarımız önerdiği için okul çağlarında okumuştuk.Yaşımız iledi.Tekrar yeni bir bakış açısıyla okumak gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy keşke hala okutulsa okulllarda daha mutlu yaşam, kesinlikle yeniden okumak lazım 😉

      Sil
  10. Ünideyken inciğini cinciğini ayıra ayıra okuduğumuz kitaplardan. Çok severim. Hatta o dönemde böyle yahutlu başka eserler de var. Acaba yazarlar karar verememiş mi kitabın adına deyip gülmüştük. İşin aslı tiyatroda yasak gelirse başka adlarla oynansın diyeymiş. Gece gece bilgi veresim duttu ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha ne yapsın yazarlar emine, baskıdan, sürgün kolay değil tabi 😉 teşekkürler 💕

      Sil
  11. Bu güzel alıntıyı bizimle paylaştığın için teşekkürler. Vatan sevgisi olmasa başka sevgilerin önemi kalır mıydı? Önce vatan..

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten de okunması gereken harika bir eserimiz Fenocuğum.Çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş. EMeğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  13. Harika bir kitabı işlemişsin bu yazında.. Kalemine sağlık.. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. Zamanında okuduğum en iyi kitaplardan bir tanesiydi, lisede sözel okuduğum için en az 3-4 kez okumak zorunda olduğum kitaplardandı. Konusu gerçekten diğer Türk klasiklerinden farklı. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Oktay yenilirken 😉 ezberlemissindir sen 😊

      Sil
  15. Namık Kemal..

    Bu kitap mutlaka okunmalı, sana katılıyorum bitanem.. Zaten çabucak sarıyor insanı, tüm çıkışlarını kapatıyor.. Kendini mutlaka bir yerlerde buluyor kişi..

    Paylaşım çok güzel, görsel de çok iyiydi bitanem <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle muazzam eser Fatma Gökmen ;)
      Çok teşekkür ediyorum <3 <3 <3

      Sil

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...