nisan ayında okuduklarım Selam, geçen ay 14 kitap okudum, sizinle paylaşmak istedim. Bunlar: > Hobbit,   Roverandum sonrası, Yü...

Okuduklarım | Nisan 2017

/
31 Comments

okuduklarım
nisan ayında okuduklarım
Selam, geçen ay 14 kitap okudum, sizinle paylaşmak istedim. Bunlar:

> Hobbit,  Roverandum sonrası,Yüzüklerin Efendisi öncesi, tercihim Hobbit idi. Kitabı, filmden daha çok övgü alsa da ben ikisini de çok beğendim! Kitap yazarın kaleminden mütevellit akıcı ve sürükleyiciydi, zorlayıcı hiç değildi. Üstat, merakı, heyecanı her sayfada dinç tutuyor! Filmleri çıktığı yıllarda izlemiştim, okudukça sahneler aklıma geldi ama bitirince yeniden izledim, daha da keyifli oldu. Kitabı okuyunca eksiklikler gidiyor, detaylarla bütünlük kazanıyor, diyebilirim. Okumadıysanız öneririm, hele ki fantastik seviyorsanız, bu ögelerin bol olduğu Tolkein'in dünyası hiç kaçmaz! 

hobbit tolkien
Hobbit


> Kör Baykuş, Sadık Hidayet'in İran'da satışı yasaklanmış romanıdır. Eserlerinde belirgin şekilde "yalnızlık", "varoluş nedeni", "ölümü" işleyen yazarın betimlemeleri, benzetmeleri muazzamdı. Stefan Zweig'i okuduğum ilk gün ki etkiye benzerdi, hislerim... Biyografilerini okuduktan sonra ortak noktalarından biri, hazin sonlarıydı, intihardı. Dolayısıyla karamsar ve depresif hallerinin izlerini eserlerinde hissetmemek mümkün değil, neden bilmiyorum yakın geldi bu iki yazarın kalemi, bilmem bana hak verir misiniz? Neyse...
Kör Baykuş, Necatigil'in önsözü ile başlıyor, arzu ve tutkuyu doruklarda yaşayan yalnız adamın melankoli haliyle ilerliyor, döneminin yapısını, dini elitlerini eleştiren, yaşamıyla yüzleşen, gün be gün tükenen adamın hikayesi son buluyor, Bozorg Alevi'nin son sözüyle derinlik kazanıyor. Dokunaklı, etkileyici eser, okunmalı diyorum ama naçizane yetişkinler için ideal olduğunu düşünüyorum. 

Kör Baykuş kitap yorumu
Kör Baykuş

> Azıcık Acıklı Masallar, İtalya en sevdiğim ülkelerden biri, dolayısıyla ilgim büyük! Palermo, Toscana, Floransa, Venedik ve Torino masallarından oluşan, İtalyan masallarını, resimleyen Desideria Guicciardini eşliğinde, İtalo Calvino'nun kalemiyle okumak çok eğlenceliydi! Masalları seviyorum, okurken çok da keyif alıyorum. İyi niyetin, merhametin yanı sıra devlerin, büyücülerin, prens, prenseslerin olduğu o büyülü dünyalarda gezinmek beni rahatlatıyor. İyi kitaplar her yaşta okunmalı bence, yetişkin - çocuk fark etmez. Hemen listeme Calvino'nun diğer masal kitaplarını da ekledim! 

Azıcık Acıklı Masallar kitap yorumu
Azıcık Acıklı Masallar

> Ben Bir Gürgen Dalıyım, Hasan Ali Toptaş'tan okuduğum ilk eser. Sinir, öfke, "utanç" ile ilerleyen ruh halim, sayfalar ilerledikçe, yerini hüzne bıraktı. Etkileyiciydi! Kısa olsa da neler sığdırılmış neler, konsantre adeta! İçeriği derin, verdiği mesajlar, duyguların aktarımı muazzamdı. Sayfalara serpiştirilen illüstrasyonlar da güzeldi. Yazarın kalemini sevdim, diğer eserleriyle tanışmaya can atıyorum. Her ne kadar çocuk kitabı şeklinde algılansa da yetişkinler için olanından! Kesinlikle okunası...

  Ben Bir Gürgen Dalıyım kitap yorumu
Ben Bir Gürgen Dalıyım

> Kamboçya Elçiliği, "İnci Gibi Dişler" adlı övgülerle bahsedilen eserin yazarı, Zaide Smith'in eserlerine kısa kitabıyla başlamak istedim ama o ne derinlikti! Irkçılık ve kölelik kavramlarının ince ince işlenip sıradan hayatlar üzerinden yansıtılan hikayeyi okumak güzeldi ve benim için iyi başlangıçtı. Bir öyküde olması gereken üç tanımlama mevcuttu; kısa, öz, vurucu!


Kamboçya Elçiliği kitap yorumu
Kamboçya Elçiliği

> İnsan Vücudu Tiyatrosu, biyoloji, anatomi hiç bu kadar zevkli gelmemişti. Sayısalcı olsam da en fazla yanlışımın çıktığı alandı, ben de yıllar sonra bir daha göz atmak istedim. İskelet haliyle selamlayıp vücut bulmasıyla finale sürükleyen, çizgi bilim romanı, severek keyifle okudum. Bence herkesin evinde olmalı, komplike değil, öyle beklenti olmasın tabi ki! Temel bilgiler, basit ama öğretici nitelikte, özellikle çocuğu olanlar kaçırmasın diyorum, "yardımcı kaynak" olarak tanımlanıyor, en azından bir inceleyin. Keşke ders kitapları da böyle sempatik olsaydı, daha akılda kalıcı olurdu! Maris Wicks'e ve bilime tutkusuna hayran kaldığımı da söylemeden edemeyeceğim hem eğitimci hem de çiziyor, böyle yetenekli, yaratıcı kişilere imreniyorum!

İnsan Vücudu Tiyatrosu kitap yorumu
İnsan Vücudu Tiyatrosu


> Eyfel Kulesi Kadar Bulutu Yutan Küçük Kız, Romain Poertolas'ın kitapları için seçtiği isimler bir hayli dikkat çekici değil mi? "Bir İkea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri" de merak ettiğim diğer kitabı! Hayatı buluta bağlı olanların hikayesiyle başladım ve isabetli tercih, sıradaki belli!
Tebligat Noktagil, Parisli genç bir postacı kadın, Zehra ise Marakeş'te küçük bir kız çocuğu. Anne olmak isteyen ama olamayacak bir kadınla annesiz bir çocuğun yolu hastane odasında kesişir. Fantastik, masalımsı bir serüven...
Bir insanın hayatı iki buluta bağlı olabilir mi? Ciğerleri dağlayan ve göğü karartan bulutlara? Peki, delilik yerini aşka bırakırsa aşk kanatlandırır mı? İnsan uçabilir mi mesela? 
Zamazingo'nun bir berber salonuna gittiğinde muhabbeti ilerletmek adına anlattığı hikaye, işte bu ikilin hikayesi ama hikayenin sonu? Zamazingo'ya göre nasıl, berbere göre nasıl? Okuyanlar siz hangisini beğendiniz? 
Okurken hem güldüm hem adrenalini hissettim hem içim burkuldu derken sona varınca bir esinti, vay dedim, ne güzel finaldi! İçeriği de çok zengin ve çeviri muazzam, hakkını yememek lazım!

Eyfel Kulesi Kadar Kocaman Bir Bulutu Yutan Küçük Kız kitap yorumu
Eyfel Kulesi Kadar Kocaman Bir Bulutu Yutan Küçük Kız

> Enayinin Portföyü, Kurt Vonnegut'un daha önce hiç yayınlanmamış yedi öyküsü olarak tanımlansa da ek kısımla buçuğu da var, bilim kurgu şeklinde yazdığı sonu olmayan, yarım kalan bir öykü. 
Yaratıcı yazarlık derslerinde öğretilen ilk kural şudur; bence de iyi kuraldır: "Bildiğinizi yazın."
Vonnegut da bildiğini yazmış... kısa, okuması oldukça keyifli hele ki ilk hikaye, en sevdiğimdi! Zamana düşman adamın hikayesi, beyin yakacak cinstendi! Başlangıç için seçtiğim bu eser beni tatmin etti, bir sonraki tercihim "Kedi Beşiği" olacak, çünkü sevdiğim yazar Patrick Rothfuss'un favorilerinde yer alıyor, hem de ilk sıralarda!

Enayinin Portföyü kitap yorumu
Enayinin Portföyü

> Dr. Ox'un Hikayesi, Jules Verne'den ince ironili bir novella. Dr. Ox, birinci sınıf bir fizyolist, garip bir insan. Amacı, Flandre'da, -hayali- Quiquendone kentini aydınlatmak. Tabi bu görünen kısmı! Peki, neden bu kenti seçmişti? Çünkü kentte hiçbir olumsuz durum yok! Sakin, huzurlu, durağan bir kent... Kentin yöneticileri bile hiçbir önemli karar almak zorunda kalmıyor. Dünyadan kopuk yaşayan bu ütopik kent için bir anda dengeler değişir. Doktor, deney için kent sakinlerini kobay olarak kullanır. Bilim maalesef ki vicdansız kişilerin elinde çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Severek okuduğum, eğlenceli  bir eserdi, tavsiyemdir, keyif alacağınızı düşünüyorum.

Doktor Ox'un Deneyi kitap yorumu
Doktor Ox'un Deneyi

> Özgürlük Hapishanesi, Micheal Ende'nin sekiz öyküden oluşan kitabı. Yine sınırları zorlayan, sınır ötesinde bir dünyaya yolculuk... Sekiz hikayede beni en çok etkileyen hikayeler; uzunluğu belli olan ama sonuna varılamayan Borromeo Colmi'nin Koridoru, içi olmayan Varoştaki Ev, yer altına hapsedilmiş gölgelerin labirent evreni Mişraim'in Katakompları ve verdiği etkileyici mesajla İslam dünyasında geçen Özgürlük Hapishanesi oldu. 
Keşke Ende'nin kitapları yeniden basılsa, baskısı yok, stoklarda yok, sahaflardan veya nadirkitap sitesinden yana şansınızı deneyebilirsiniz.

Özgürlük Hapishanesi kitap yorumu
Özgürlük Hapishanesi

Biz Ölümlüler, Canavarın Çağrısı ile sevdiğim yazarlar arasına girmişti, Patrick Ness. Biz Ölümlüler'i de gözü kapalı aldım, araştırmadım, kitapla ilgili yapılan yorumları dahi okumadım, gerçi genelde sonra okuyorum, malum spoiler durumları. İki kitabı kıyaslamak çok manasız, çünkü tamamen farklı! Ve bu kitap çok farklı! 
Bölüm başlarında fantastik ögelerin olduğu hikaye yer alıyor, asıl hikaye ise daha çok Mickey ve ailesi üzerinden ilerliyor. Ve her şey lisede ki indie çocuklardan birinin ölümüyle başlıyor. 
Olağandışı olayların farklı şekilde ortaya çıkabileceğini hatta sıradan gözükebileceğini, keşfedilmesi ve, elimizde olanın da kıymetini bilmemiz gerektiğini enteresan şekilde kaleme almış, yazar. 
Okuması kolay, akıcı, hızlı ilerleyen bir kitap ama zevk aldım mı? Hayır, maalesef ! Beklentimi hiç karşılamadı, değişik olmasına değişik ama  "ee ne olmuş, ne yapayım?" demeden edemedim. Çerezlik bir şey arıyorsanız iyi bir alternatif olabilir, ne çok kötü ne de iyi bir kitaptı. Tercih sizin.

Biz Ölümlüler kitap yorumu
Biz Ölümlüler

> Gül Mevsimidir, Kurtuluş Savaşı zamanında İzmirli genç bir kadının asilliğini, ilk aşkını, yaşlılığını anlatan bir uzun öykü. Nihayet tanışabildim "Edebiyatın olayı" Füruzan'la. Yazarın üslubu biraz değişik, devrik cümleler var, şiirsel ilerlemeler var, kelimelerin raksı var, var da var, kısa olmasına rağmen etkileyici bir anlatım! Vuslata ermeyen aşk bu kadar güzel anlatılırdı herhalde... Tavsiyemdir, okunmalı! Hikayenin sonunda Gül Mevsimidir üzerine Füruzan'la Erdal Öz'ün konuşması yer alıyor, almak konusunda tereddüt ederseniz, orayı da bir okuyun derim.

Gül Mevsimidir kitap yorumu
Gül Mevsimidir

> Kısa Öykünün Büyük Ustaları, kitaplar arasına serpiştirdiğim kısa öyküler... Hem etkileyici hem de çevirisi muazzam, bence okunası, tavsiyemdir.

Kısa Öykünün Büyük Ustaları kitap yorumu
Kısa Öykünün Büyük Ustaları

Steelheart, fantastik türünde kitap okumayı sevdiğim için Brandon Sanderson'ı bugüne kadar okumamak büyük bir kayıpmış, net bir şekilde anladım. Kurguda süper kahramanlar yer alıyor ama bildiklerimizden değil! Sanderson, ara ara ip uçları veriyor, kafa karıştırıp dikkat dağıtmasını da iyi beceriyor! Hem gerçi, verilen tepki ve aksiliklerle hem de fantastik, ters köşelerle. Baştan sona kadar temposunu hiç kaybetmeyen, merakı dinç tutan anlatım hakimdi, final ise muhteşemdi, sadece biraz daha soru işareti bekliyordum, seri kitabı olduğu için ama esas olan üzerine yoğunlaşmıştı. 
Epik, fantastik, distopya tarzındaki kitap, 8 yaşındaki David'in babasının başına gelen ve şahit olmaması gereken olayla başlıyor, 10 yıl önce dünyada meydana gelen felaket sonucu insanlar, süper kahramanlara, Epiklere dönüşmesiyle şekilleniyor. Epikler, iyi niyetli olmanın aksine, güçlerini insanlar üzerinde kullanan,  farklı yeteneklere sahip, kolay kolay ölmeyen tür. Tüm Epikleri sindiren, yenilmez, en güçlü ise Steelheart. Böyle bir hiyerarşi sisteme karşı direnen Asiler. İntikam amaçlı Asilere dahil olan David. Bir tarafta olağanüstü güçlere sahip Epikler, bir tarafta Epiklerin açıklarını arayıp yok etmeye çalışan Asiler. 
Aksiyonun eksik olmadığı esrarengiz dünyaya şahit olmak istiyorsanız, buyurun, tavsiyemdir! Çok güzeldi, serinin diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum!

Steelheart kitap yorumu
Steelheart 

Geçen ayı böyle kapattım, bakalım Mayıs nasıl geçecek??? 

Londra'da olsam da  okumaya devam!

Kitapla kalalım, herkese keyifli iyi okumalar!!!

Kitap yorumlarımı  @bookandcoffee__ adresimden de takip edebilirsiniz!

Goodreads: Kfenomeni

Twitter: Kfenomeni


G+ topluluk sayfamıza da bekleriz: Blog & Blogger Paylaşımları Kore Fenomeni




BENZER YAYINLAR

31 yorum:

  1. Süper kitaplar . Seni tebrik ediyorum canım kitapları okuyup fikirlerini ve kitap içeriğini bizlerle paylaştığın için. Çok teşekkürler emeğine sağlık ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim neşeli süs evim, beğenmene sevindim ;)

      Sil
  2. Fenomenim şahane kitaplar okumuşsun. Ben bir gürgen dalıyım yeni aldım, insan vücudu tiyatrosu yine senin tavsiyen üzerine aldım ve Oytun yalayıp yuttu. Sıkıldıkça bakıyor. Ben de okuyacağım hatta :))
    Kör baykuş dikkatimi çekmişti ama emin olamamıştım. Onuda aldım alınacaklar listeme ;)

    Okumaların çok olsun ve de keyifli olsun ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok sevindim şebocum, çok teşekkürler, keyifli okumalar 💕

      Sil
  3. Bende daha geçenlerde "ben bir gürgen dalıyım"ı okuyup bloğuma yazdım ve çok sevdim kesinlikle aynı fikirdeyiz bu konuda. "Gül mesimidir" i okudum çok beğenmedim belki de çok edebi bir dil kullandığı için ya da o devrik cümlelerden hoşlanmadım."Michael Ende'den sadece Momo'yu okumuş ve bayılmıştım. Momo'yu tek geçerken özgürlük hapishanesini de kesinlikle çok merak ediyorum.
    Bol kitaplı günleriniz olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklu Hayat başta yadırganıyor devrik cümleler ama zamanla alışıyor insan, benim konuşma tarzım da yakın olunca kolay uyum sağladım diyebilirim 🙈
      Momo efsane, Micheal Ende favorilerim arasına hızlı girdi 😉 kitapla kalalım, iyi okumalar, sevgiler ♡♡♡

      Sil
  4. Çaliskansin vesselam. Londraya hangi ara gittin yahu 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pazartesiden beri Londra'dayım, haziran 3te döneceğim derya'cım ;)

      Sil
  5. maşallah hem okuyup hemde yorumlarını yazmışsın Gerçekten emeğine ellerine sağlık Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sessiz kaldım, belki yardımcı olur diye düşündüm 🙈🙈🙈

      Sil
  6. Biraz dha yokmuyduuu 😁 bence sen bir kac ay sonra kütüphane olmasa da bi kütüp acabilirsin 😁 masallah tü rüü londra yaramısss 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Londra öncesinde de böyleydim aslında annesinin prensesi 😂😂😂

      Sil
  7. Azıcık Acıklı Masallar, İtalyan olmasından mütevellit dikkatimi çekti. Pinokyo'da Italya'dan mi çıkmıştı?
    Ben Bir Gürgen Daliyim ismiyle ve kısa olması nedeniyle ilgimi çekti. Okuyanda çok olunca merakım arttı.
    İnsan Vücudu Tiyatrosu, ticaret okuyup biyoloji ve anatomi dersi almayan ben için ideal göründü gözüme. E çocukta var daha ne olsun :)
    Yaban ellere gitmişsin, öğrenince şaşırdım. Güzel, dolu dolu vakit geçirmeni diliyorum Fenomen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha evet zülalcim aynı toprak 😛 😜
      Yerli yazarları okumaya başladım, güzel eserdi, okumalısın 😉
      Al al junior için ideal 👍
      Teşekkürler canım 💕

      Sil
  8. Emeğine sağlık. Harika bir paylaşım olmuş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Azıcık Acıklı Masallar kitabını merak ettim. Melankolik bir insan olarak dikkatimi çekti. Fotoğraflarını çok beğendim :)

    Bana da bekliyorum :)

    www.birsenle.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler bitsin çemdeoğlu akyol, umarım keyifle okursun, gelirim tabi ki 😉

      Sil
  10. Hiç yazmamaktansa yazmış olmak iyidir derdi bir hocam.Kötü de olsa yaza yaza ilerlersiniz derdi.O yüzden bildiğimiz yazalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel demiş hocanız, daha mutlu yaşam ;)
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  11. Bir kaç tanesini not ettim bile....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay çok sevindim Saadet Uslu, bekliyorum yorumlarını...

      Sil
  12. Hepsi çok güzel kitaplar. İyi kitapların çocuk-yetişkin bakmadan okunması gerektiği fikrine katılıyorum. Hasan Ali Toptaş okuduğum Gölgesizler romanının ardından benim de çok beğendiğim bir yazar oldu. Hemen ardından iki kitabını daha aldım, bir kaç gün içinde okumaya başlarım. Kitaplardan bir kaç tanesini listeme ekledim, çok güzel bir anlatımdı, her birini ayrı ayrı keyifle okudum. İyi okumalar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gölgesizler listemde olan bir kitap ama öncesinde Kuşlar Yasına Gider'i okuyacağız, arkadaşlarla birlikte okuma yapıyoruz da Serhat Ocak ;)
      Bu arada hoş geldin, temelli geldin değil mi? bitti süreç?
      Beğenmene çok sevindim!!! Teşekkürler, iyi okumalar...

      Sil
    2. Evet temelli geldim, askerlik süreci bitti şimdi diğer süreçler başladı. Bitmiyor bu süreçler, ama artık blogla ilgilenebiliyorum en azından. :)

      Sil
  13. Okuduğunuz kitaplar çok güzel beğendim. Özellikle de fotoğrafları çok beğendim, güzel tasarlamış ve hazırlamışsınız. İmrendim doğrusu :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Cavanşir Gadimov, fotolara insatagram hesabımdan mütevellit özen gösteriyorum, beğenmen beni mutlu etti ;)

      Sil
  14. "İnsan Vücudu Tiyatrosu" ilgimi çekti çocuklar için.. Değerlendireceğim bu fikri.. Teşekkürler
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçırma renkli pasta, çocuklara da yönelik eğlenceli ve kalıcı ;)

      Sil

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...