Dorian Gray'in Portresi hissedilerek yapılan her portre sanatçının portresidir, modelin değil. ... Bu portreyi sergilemememin s...

Dorian Gray'in Portresi: Oscar Wilde | Kitap Yorumu

/
9 Comments
oscar wilde
Dorian Gray'in Portresi

hissedilerek yapılan her portre sanatçının portresidir, modelin değil.
...
Bu portreyi sergilemememin sebebi, onunla beraber kendi ruhumun sırrını da göstermekten korkmamdır.

Oscar Wilde'dan, G.K. Chesterton'un sunumuyla ve James Gifford'ın son sözüyle okuduğum ilk eserdi, Dorian Gray'in Portresi. Bu güzel eseri tabi ki Kalemfili ile birlikte keyifle, severek okuduk. İthaki yayınlarını seviyorum, işini iyi yapıyor ki klasiklerde de yanıltmadı.

Bana çoğu zaman sanat, kendini ifşa etmekten çok sanatkarı gizlermiş gibi gelir. 

Dorian Gray'in portresi, gizli bir ruhun hikayesi aslında. Hikaye üç kişi üzerinden kurgulanıyor. Basil kendini sanata adamış, iyimser yanı baskın bir ressam, Henry gözlemcilik yeteneği yüksek, etkileyici, tecrübeli bir adam ve Dorian çarpıcı güzellikte bir genç. Basil için Dorian Gray, hem hayatının hem sanatının dönüm noktası, ondan sonra her şey farklılaşmış... bunu anlatmak çok güç, okuyunca hissedeceksiniz önemini!

Wilde, Basil'i olduğu kişi, Henry'i insanların olduğumu sandığı kişi ve Dorian'ı olmak istediği kişi olarak tanımlıyor. Her şey bu üç kişinin bir araya gelmesiyle ve Dorian'ın dileğiyle -kendisinin genç kalıp portresinin yaşlanmasını ister, dileği gerçekleşir, artık ruhu portrede zuhur eder- esrarengiz hal alır. Basil'in anlatımıyla Dorian'ın içten, doğal, sevecen halinin Henry'in tesiri ile yok oluşu... yerini zulüm, ahlaksızlıklara bırakışı... 

Dönemin sansasyonel ve Wilde'ın tek romanı, çok etkileyiciydi. Yazarın kalemi zorlamıyor ama klasik okuduğunuzu da hissediyorsunuz, basit cümleler değil! Bir ara kitabın her yeri post it olacak diye korktum hatta! Yer yer felsefik, sanatsal yaklaşımlar hele ki Dorian'ın okuduğu kitapla ilgili geçen bölümler dolu doluydu. Karakterlerin duygu ve düşüncelerin aktarımı ise muazzamdı. Okuyup da beğenmeyen olacağını sanmıyorum, bu yüzdendir ki eğer okumadıysanız, kaçırmayın! Klasiklerin temel yapı taşları, insan ahlakı, psikolojisi... üzerine kurulan bu eser, tavsiyemdir. 

Beden bir kere günah işler ve sonra tövbe eder, çünkü eylem bir arınma şeklidir. Geriye bir hazzın anısı ya da bir pişmanlığın refahından başka bir şey kalmaz.  


Herkese keyifli, iyi okumalar

Kitapla kalalım!


Kitap yorumlarımı @bookandcoffee__ insatgram adresimden de takip edebilirsiniz.
Ve okuduğum/okuyacağım kitap listemi goodreads adresim @Kfenomeni






BENZER YAYINLAR

9 yorum:

  1. Oo bir asir önce okudum iyi hatirlattin Korecim trkrar okunacaklar listesine ekleyeyim 😊

    YanıtlaSil
  2. Dedi benn yokken fenomenimiz onlarca yazı yazmıştır :) hehe ama bakıyorum seni de yavaşlatmış bu soğuklar :D Neyse bakalım yaz gelsin de buzlarımız çözülsün.
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
  3. Fenom bu meşhur klasiği çok duydum hatta sanki izledim diye hatırlıyorum :) Benim de merak ettiklerim listesindeydi.
    Güzel yorumun sayesinde detayları not ettim.
    Post it sayısına bakarak kendisini birazcık gerilerde dinlenmeye bıraktım ;) Ama mutlaka okunacak 👍 Tavsiyelerinle ilerliyorum ;)
    Yine eline sağlık 👍

    YanıtlaSil
  4. Okumuştum bu kitabı. Değişik bir konusu var ve güzellik kavramını işleyişini çok sevmiştim

    YanıtlaSil
  5. Ben de okumak istiyorum Kore, İthaki'nin kapağını da çok beğeniyorum :))

    YanıtlaSil
  6. wilde okumayalı da uzun zaman oldu , yani özlediğimi hissettim birden :D

    YanıtlaSil
  7. Bu kitabı duyunca aklıma karanlık geliyor. Çok gençtim, kitaba başladım ama ne kadar zorlasam da bitiremediğimi hatırlıyorum. Şimdi yeniden okumayı denemem lazım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Buralarda Türkçe kitap bulamıyorum diye mi yapıyorsunuz bunu, özencik oluyorum ama (: Filminin tanıtımını izlemiştim yıllar önce, hatta filmi de izleyeyim demiştim ama unuttum sonra. Şimdi aklıma geldi bak. Müsait vaktimde bari filme bakayım. Sevgiler fenomen hatun ❤

    YanıtlaSil
  9. Benimde çok çok beğendiklerimdendi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...