kara lahana sarması Lahana türevleri   -beyaz, kara, kırmızı, brüksel-   riskli, herkesin damak tadına hitap etmiyor ama birinden bir...

Kara Lahana Sarması Tarifi ve Yapılışı

/
73 Comments
kara lahana dolması
kara lahana sarması

Lahana türevleri -beyaz, kara, kırmızı, brüksel- riskli, herkesin damak tadına hitap etmiyor ama birinden biri seviliyordur diye düşünüyorum. Sırf sağlık, şifa için şans verilebilir. Hem kalorisi düşük hem de B, C, E vitaminleri, potasyum açısından zengin. Kas, zihin ve vücut sağlığı için faydalı bir besin kaynağı. Özellikle çocuklar için çok önemli. Uzmanlar "taze ve doğal lahana çocuklara haftada en az bir kere yedirilmelidir" diyor.

Kırmızı lahana salatası ve lahananın etli halleri biraz daha cazip gelebiliyor. 

Lahananın beyazı, karası fark etmez, etli sarmasına bayılıyorum diyorsanız...

Bir Akdenizliden, Karadeniz lezzeti...




Hem de en sağlıksı! Pirinç yok bulgur var, tereyağı/zeytinyağı var...

Malzeme listesi için:

1 bağ kara lahana
200 gram kıyma
½ su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı veya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet soğan
Maydanoz
Karabiber, nane, pul biber, kırmızı toz biber, kimyon
Tuz

kara lahana sarması resimli anlatım
kara lahana sarması yapılışı



Ø  Kara lahana haşlanır. – yaklaşık 5dk-
Ø  Soğan, maydanoz yemeklik doğranır.
Ø  Tüm iç malzemeler karıştırılır. ½ su bardağı su da ilave edilir ki baharatlarla lezzet bütünleşsin.
Ø  Damarların olduğu yüze iç harç eklenir ve sarılır. Damarlar kalın ise bıçak yardımıyla kabarık olan kısımlar -yatay– kesilir.
Ø  Üzerini geçmeyecek şekilde  tereyağında kavrulan salçaya su ilavesi ile eldilen karışımla veya suyla pişirilir.
Ø  Lahananın tazeliğine/kalınlığına göre pişme süresi değişir, kontrol edilerek pişirilir. -genellikle 40-45 dakika-



Afiyet olsun...


BENZER YAYINLAR

73 yorum:

  1. Hakikaten ''Karadenizli misin?'' diyesim geldi :) Bulgur kıyma görünce :) Annem çok yapar lahana yemeği dolması çorbası... Yoğurtlu muhteşem olur ama ben prinçlisini daha çok severim :) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadenizli gelinim ama pek mutfağını bilmiyorum Esra! İşte karatayı okuyup dinliyorum, pirincten uzak duruyorum 😉 bulguru daha çok seviyorum memleketten geliyor bir de ondan yani 😉 teşekkür ederim 💕

      Sil
  2. Sarmanın memleketi olmaz zati, sarma hepimizin ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrımcılık mi yaptım emine! 😂 kara lahana pek biz de olmazdı, Karadenize has diye demiştim 😂

      Sil
  3. ha pu pizum oraların lezzetidur da:))))))) Karadenizli olarak çok severim ben bunu kıymasız yapıyorum ama zeytinyağlı değil, pirinç, soğan, baharat, sıvı yağ, pişince üzerine sarımsaklı yoğurt ile en üste kızgın tereyağında pul biber ...eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaaa giriş bomba bucurukveben beni güldürdün çok teşekkür ederim 😉

      Ooo senin tarif de şahane 😉 afiyet olsun...

      Sil
  4. Ellerine sağlık , harika gözüküyor bende normal yaprak sarması yaparım hemde çok severek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarma her türlü yaa... haklisin Nesrin! 😉

      Sil
  5. Yine döktürmüşsün!!! Ya baktıkça üşengeç bir insan olduğuna inanamıyorum nasıl bir zıtlıktır bu :D
    Eline sağlık! Fotolar yine süper!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaaa sarma sarmaya hele hiç üşenmiyorum dağınık! Ne zıt yaa...

      Sil
    2. Canım ruh ikizim çok teşekkür ederim ki 😘😘😘😘😘

      Sil
  6. Harika görünüyor eline sağlık, bir de üzüm yaprağı ile dene o daha güzel oluyor.
    Çok severim ben bunu, Annen devamlı yapar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüm yaprağı doğal olarak tabi Gökhan, Akdeniz insanıyız 😂 değişiklik olsun fire bir de eşim karadenizli olunca bunu daha çok seviyor 😉
      Sarma sevilir tabi, etsiz halini daha çok severim hatta... zeytinyağlı nar ekşili mis... 😉
      Teşekkürler 😉

      Sil
  7. ımmmmm, daha çokk böyle gifli yemek tarifi istiyoruuzzzzz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gife yeni başladım sayılır Merve! İyi mi cidden? Genelde resimli yapıyordum 😉 teşekkür ederim...

      Sil
  8. çok severim ama yapamam ayrı .-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın yaa çok kolay, anlatımına özellikle, emin ol audrey!😉

      Sil
  9. Kore Fenomeni, saramam mümkün değil :)) Yaprak saramama yaparım ancak :)) Sen yapar davet edersen olur tabi :)) Ellerine sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy tabii ben stok yapayım buzluğa da atarsin, BLANA! Ne demek 😉 davet edeyim hemen evi bi halledeyim sana da rezil olmayayım 😂😂😂😂

      Sil
  10. sarmanın her türlüsünüüü çok severimm Fenooooooooooooo yaktın, yorcan bugün beni :D fena canım çekti. Gif de süper olmuş bayıldım ^^ tabii benim için tek olmaması gereken unsur kıyma onu cıkardığım zaman mükellef bi tarif cıkıyorrr pammmık ellerine sağlık (ayrıca nasıl sarılmış o öyle ya hepsi bi ayar -_- çatliyiciğim.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy kıyamam Ause! Gif ile gösterime yeni başladım ama sevildi sanki😉
      Lahana olunca işte kıyma ekledim ya değilse diğer türlü olanı da muazzam, zaten akdenizlisin bilirsin, üzüm yaprağı zeytinyağlı mis 😉

      Sil
  11. sarmanın her haline bayılan BEN karalahana ile yapıldığını ilk defa ögrenen BEN e karsıı :))) buram buram sağlıklı hafif yemek kokusu geldi hemde en sarmalısından, ellerine sağlık akdenizlim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaaa o da iyiymiş Feray! 😂
      Sana karşı benim tarifi beğenmene sevindim şu an! 😉
      Teşekkür ederim 💕💕💕💕

      Sil
  12. İçinde bulgur, kıyma ve lahana ile oluşan bir lezzeti yerken, parmaklarını yersin. Hele ki birde bu şekilde muntazam şekilde sarıldıysa yemede yanında yat ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler tokideki ses!
      anlamıyorum kesinlikle yemem diyenleri 😂😂😂

      Sil
  13. hiç yemedim ben daha bu sarmayı hayret . o kadar da karadenizli tanıdıklar oldu denk gelmemiş. ellerine sağlık canım. çok ta güzel sarmışsın enfes ;)hem de bulgurlu tam benlikmiş ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kara lahana sarmadılar mi sana Felady! Hayret.. bırak onları karadenizli değiller galiba 😂😂😂 bak ben gibi akdenizlisi bile biliyor 😂 ben sararım sana 😉

      Sil
  14. Karadeniz'de lahanadan her şey yapılır anam ne güzel yapar sarmayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ah emre! Anne eli faktörü tabi başka 😉

      Sil
  15. Et yemediğimden zeytinyağlı olanını kolay kolay affetmem. Özellikle buzdolabını açıp, birkaç tane soğuk soğuk ağzıma tıkıştırmanın tadı bambaşka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy yazdan kalan! Aynen hiç kaçmaz. .. etsiz hali de başka lahana olunca işte 😉
      Ya değilse akdenizlinin sarması ekşili, zeytinyağlı, üzüm yapraklı aman aman. .. 😐

      Sil
  16. Ahhh Kore Fenomenii.. bu yapılır mı ?? :D kilo verme çalışmalarına başlamışken bu yapılmaz Simurgcuğa.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simurg! Sağlıklı bu, bulgur var zaten sıkıntı olmaz kilo açısından 😉

      Sil
  17. Süper lezzetli görünüyor. Olsa da yesek :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy keşke benim de canım çekti, önceden yapmıştım 😂 teşekkürler neşeli süs evim! 😉

      Sil
  18. Bir Karadenizli ve kara lahana dolmasına hasta olan biri olarak, gözlerim kalp kalp oldu şimdi bak :)
    Ellerine sağlık, nasılda güzel gözüküyor^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaa demek öyle akela! Karadenizlisin ne güzel...
      Çok teşekkür ediyorum, görüntüden geçti galiba 😂

      Sil
  19. Ay ben de çok severim. Ben de karadenizliyim. Annem karalahana sarması yemeden duramaz. Ve çok intizamli sarılmış bunlar. Hep aynı boy. Maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevdican! Sarma işleminde dikkat ederim, ince sevmem, boyda farklılık pek sevmem 😂 özendim sararken teşekkürler 😉

      Sil
  20. Miiiisssss oooh ellerine sağlık... Nasıl da güzel görünüyor ... Maşallah sana ...
    Anneme söyledim başladı ay yapmak lazım diye hemen ....
    Afiyet olsun ve şifa olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler DİDEMİKA! Sen de yardım et, daha keyifli olur...
      Size de afiyet şifa olsun inş 😉

      Sil
    2. Genelde zeytinyağlı yaprak için yardım kabul ediyor ... Ama buna pek çağırmıyor beni :)))
      Zeytinyağlı en uzun ve ince sardığımdan :)))
      Keyfin bol olsun arkadaşım

      Sil
    3. O da güzelmiş 😉
      Hepimizin keyfi daim olsun inş DİDEMİKA! Teşekkürler 😉

      Sil
  21. ımmmm kara lahana sarması hiç yemedim ama sarmanın her türlüsüne bayılırım .. Ellerine sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dene faydası çok amugurumi! Tavsiye ederim 😉

      Sil
  22. Sarma görüp geldim..:) Her öğün olsa yiyebilirim.. Her türlüsünü severim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy renkli pasta! Ben de oyle sarma olsun yeter ki 😂

      Sil
  23. Ya sana boşuna coşuk demiyorum. yayınların iştahımı açıyor he. Ama hayır bu kez gidip buzdolabını kurcalamayacağım :))
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TALHA! Yaaaa sorma bazen insanın çok canı çekiyor, yemek tarifi içerikli yayınlar hep böyle 😂😂😂
      Sen de gülücükle kal 😉

      Sil
  24. Hiç yemedim ben yaa yazık bana şimdi böyle fotoğraf görünce bi kötü oldum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy öyle mi? Naz! bi dene, çok farklı değil ama dene yani ;)

      Sil
  25. Aaay gece gece bu bana yapılır mı :/ allahım onu buraya gönder hemen ☺️ Elinize sağlıkkk ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gece gece bu tariflere denk gelmek zor oluyor bilmez miyim Sema! Ah olsa keşke tee ne zaman yaptım, aynı kaderi paylaşıyoruz şu an emin ol :)

      Sil
  26. En az asma yaprağı kadar,hatta belki daha da lezzetli olur.Olsa da yesek ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisinin yeri ayrı ama bu da güzel, asma yaprağını genelde etsiz tercih ediyorum, bu lahanagillerden :)) lahananımsı... ayy kelimelere gel.. teşekkürler Filiz! ;)

      Sil
  27. Ayy annemin en iyi yaptığı yemek sonuçta bende Karadenizliyim :)
    Kermes olunca okulda hocalar esra sende kara lahana sarması getir derlerdi ilkokuldayken .
    Şimdi ben yapıyorum yapmazsam kızıyor annem koca kızsın yap diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo Karadenizli seni! ;)
      Anneni dinle öğren öğren lazım olur esra!cım ;)

      Sil
  28. Lahananın yemeğini çok seviyorum ben.. Annem de sarmasını çok sever, aynen bu tarifteki gibi yapıyor ama ben kıymalı sarma sevmiyorum ne yazık ki ya :/ Am görsel bir harika, yoğurt filan.. Eline sağlıkk ^,^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersin Gözde! o zaman, en sağlıklısı bak, detoks mübarek :)
      Kıymayı çıkarsan da olur, sıkıntı değil ;) ama protein destekli de güzel lahana bi dene bence ;)

      Sil
  29. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor ben bir türlü sevemiyorum yani olsada olur olmasada olur ama nişanlım bayılıyor sanırım önümüzdeki yıllarda hayatımda olmak zorunda olan bir yemek kendisi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha süslü kaçarı yok mecbur 😂 ben de eşim sayesinde tanıştım kara lahana ile 😉 görüyorsun hal böyle 😂😂😂

      Sil
  30. Maalesef lahanayla yildizim hiç barismadi. Ama görüntü nefis. Eline sagöik korecim ne beceriklisin. Senin blogu geziyorum simdi epey yazini kaçirmisim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabiliyor DERYA! Ben de yetişemiyorum ki anlıyorum seni 😉
      Teşekkür ederim ilgin ve alakanız için. .. mutfağı seviyorum ki ondan 😂😂😂 Benim spor da bu 😂😂😂

      Sil
  31. bayılırım yaaa nefis görünüyor yoğutla çok iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler istesem veririm! Hoş geldin ki 😉

      Sil
  32. Heee sen diyorsun ki komşum, waffle tarifimle Gözde'yi orta yerinden çatlatamadım bari birde en sevdiği şey olan kara lahanayla orta yerinden barbi bebek gibisimden kırayım 😲ki ben bulgurlu da bayılırım kiiiiii allam neden ben 😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy hep sevdiklerini seçmişim komşum gel bi gün ziyafet çekeyim sana 😂

      Sil
  33. Harika görünüyor, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler mavi papatya! Hoş geldin 😉

      Sil
  34. Şahane görünüyor, ananem zamanında yapılan içi görünce içim gitti :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...