lahmacun Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof.  Dr. Canan Karatay'ı artık bilmeyen yoktur... Söylediklerini dinliyorum, kitaplar...

Lahmacun ve Canan Karatay

/
65 Comments

lahmacun tarifi
lahmacun
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ı artık bilmeyen yoktur... Söylediklerini dinliyorum, kitaplarını takip ediyorum. Mantığa dayandırılan her şeye "evet" diyorum ama anlaşılması ülkemde çok güç... Uygulaması ise metropol şehirlerde yaşayanlar için çok zor. Her şeyin doğalı, bol bol yumurta- et, rafine olmamış yani pakete girmemiş her şey... Şeker asla... Bal serbest ama doğal olanı, ısıya maruz kalmayanı... Ekmek yerine kuru yemişler, fındık, fıstık, ceviz ama kabuklusu olacak, kendin kırıp tüketeceksin, kavrulmuşu değil... En önemlisi tane tane sağlık olan zeytin ve yağı... 

"Yağ bağışıklıktır" dedi, Rusları örnek verdi... -soğuk havalara, kansere yakalanmaya karşı en dirençli ülkelerden, yüzdelik dilimleri çok düşük- 

"Bol bol tereyağı" dedi...

Dedi de dedi... Daha neler neler... Bir ara çok dikkat ettim özellikle kitabını okuduktan sonra... Kendimi daha dinç ve sağlıklı hissettim... Ama... Şu üşengeçliğimin direncini kırmak insülin direncimi kırmaktan emin olun çok daha zor! 

"beslenme düzeni + uyku düzeni + 20 dk yürüyüş = sağlıklı yaşam"


"Lahmacun" denildiğinde de ilk aklıma gelen Canan Karatay'dır.

yerli fast food
löp löp götüreceksin... şifa olsun...

“LAHMACUN EN SAĞLIKLI YEMEKTİR”
"Çünkü lahmacunun hamuru çok incedir, mayasızdır. Üzerinde et yani protein vardır. Üzerinde soğan, maydanoz yani sebze vardır. Yanında da yoğurt ve ayran vardır. Bizim geleneksel yemeğimizdir. Lahmacun Türkiye’nindir ve bizim fast foodumuzdur."

Hem yerli hem de sağlıklı fast foodun hamuru için;

2 su bardağı un -tepeleme-
1/2 su bardağı su -ılık-
1 yemek kaşığı zeytin yağı
1 tatlı kaçığı instant maya -opsiyonel, Karatay olmaz diyor :)-

İç malzeme için;

250 gram kıyma
1 orta boy soğan 
1 diş sarımsak 
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı salça
Maydanoz
Tuz
Karabiber, pul biber, kırmızı toz biber, nane, kimyon


lahmacun resimli anlatım
lahmacun resimli anlatım

  • Hamurunu mayalı yapacaksanız, ılık su kullanalım. 
  • Su, zeytinyağı, şeker ve mayayı karıştıralım, aktif olmasını bekleyelim.
  • Azar azar elenmiş unu sıvı karışıma ilave edelim, tuzu da ekleyelim.
  • Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekleyelim.
  • Eşit gramajda bezelere ayıralım ve aynı büyüklükte açalım.
  • Rondodan geçirdiğimiz soğan, sarımsak, domates karışımını kıymaya ekleyelim.
  • Salça, doğranmış maydanoz ve baharatları da iç harca ilave edelim.
  • İç harç çok yoğun ise malzemelerin tamamen bütünleşmesi, aromanın eşit dağılması için biraz su ekleyebilirsiniz.
  • Açılan hamurun üzerine iç harcı eşit dağıtalım.
  • Önceden ısıttılmış tavada yavaş yavaş pişirelim. 
Afiyet, şifa olsun...


Sağlıklı ama değişik tarif istiyorum... İtalyan mutfağını seviyorum... Ana yemek için alternatif arıyorum... Lezzeti de olmalı görseli de olmalı diyorsanız size bir tavsiyem var... Tagliata tarifime bir göz atın isterseniz...

İtalyan lezzeti Tagliata için sizi buraya alayım!

tagliata tarifi
tagliata


Teşekkürler, sevgiler...


BENZER YAYINLAR

65 yorum:

  1. Ben aynı içi hazır lavaşa serip pratik lahmacun yapıyorum. Amerika'da öğrendim. Yokluk işte. Canan Karatay Türkiye'de eleştiriliyor genelde ama söyledikleri sünnete uygun beslenme. Canan candır elleşmesinler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da olur neden olmasın, vakti olmayan, çalışanlar için de ideal Emine! ;)

      Hatasız kul olmaz, beşer şaşar sonuçta ama bana mantıklı geliyor ;) Yerli ürünleri tavsiye ediyor, Anadolu gibisi var mı diyor yaa o zaman ayrı seviyorum :)))

      teşekkür ediyorum ;)

      Sil
  2. Allah !!!! lahmacun görünce dayanamam, abanırım çok pis hemde ve yerkende pis oluyorum emin olabilirsin Feno :D

    Bugün bilemedin yarın yapıcammmmmmmm ve tabii seninle paylaşıcam :D bende bunun az biraz farklı versiyonunu yapıyorum blogda paylşacağım DA... ölmezsem eğer üşengeçlik bünyeme iyice yapıştı cünkü :D - bu arada ben iyice ehlidünya.com fanfanı gibi bişey oldum. Fırsat buldukça eski, yeni yazılarını okuyorum tabii en keyifli tarafı yemek tarifleri :D ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaa üşengeç üşengeci çekiyor hee dakikasında bulduk mu ne? Enteresandır, ben mutfakta üşenmiyorum ama Ause!

      Aaa sen paylaş onu da deneriz ne olacak ki, değişiklikler iyidir iyi... Belki daha da güzeldir ;)

      Ayy canım yaa teşekkür ederim, beğenildiğini görünce pek mutlu oluyorum, çooooooooookk öpüyorum, güzel kalpli güzel gözlü güzel insan ;)

      Sil
    2. Bu ne böyle hep Ause'ye iltifat, öpücük :-/ Bize gelince haber spikeri edasında yorumlar falan... :'( Gözde nerdesin?! ;(

      Sil
    3. Hemşevrim o benim bi kerem 😂😂😂 bi de nabza göre şerbet bak bana nasıl sevgi dolu yanaşiyor 😂

      Sil
    4. aahhahahaha :D ne desem bilemedim a-dostlar ay lav yuuuu diyim gidiyim en iyisi :D

      Sil
  3. Canan Karatay hakkında düşüncelerim hoş değil... Fakat, lahmacun şahane!! Üşenmesem de, ben de yapsam :)) Ellerine sağlık Kore Fenomeni <3 <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha muhalefet Blana! :))) Şaşardımmm... Make upa da verip veriştirdi ondandır, zeytinyağı sürün dedi durdu yaa :)))
      Teşekkür ederim Kırmızı Rujlu'm :))

      Sil
    2. Make up bile derdine derman olmadıysa demek ki... :p Neyse Kore Fenomeni susayım ben :D :D Lahmacun diyorum şahane ;))) <3

      Sil
    3. Teşekkür ederim BLANA! İyiydi fena değildi 😂😉

      Sil
    4. ay biraz da buraya sarayım dedim :D canan abladan bende pek hoşlaşmıyorum doğruya doğru :D enerjimi çekiyor yahu -_- yoksa benim enerji akımında bi sorun mu var bilemedim

      Sil
    5. :)) Olabilir tabi ause!cim herkesin birbiri ile eletriği enerjisi tutsa ne olur aman aman :)))

      Sil
  4. Canan Karatay'ın dediklerini destekleyen de var, reddeden de. Ben ikisinin ortasında bir yerlerdeyim. Ama Lahmacunu deyince %100 destek var benden ��
    Tarif için teşekkürler ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gamze S! kime güveniliyor ki, drlere pek güvenmem :))) Makaleleri iyi ama şimdi ;)

      Rica ederim ;)

      Sil
  5. Ben destekliyorum Canan hoca eninde sonun da haklı çıkıyor kolesterol olayın da bağıranlar hepsi sustu bıraktı.
    Ellerine sağlık ben fırın da yaptın diye düşündüm tavada okuyunca şaşırmadım desem yeridir. hamuru bu kadar beyaz kalıp kıymasının tam pişmesini üzerini kapatarak mı sağladın canım. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum, mantıklı açıklamaları var ama yıllardır alışılagelmiş durumlarla tezat olunca şaşkınlık oldu, sarsıldılar sanki işine gelmeyen de çok :)))

      Evet Örgü çantam! pişsin istedim, diğer türlü hoşuma gitmedi, kapattım kapağını ;) Teşekkür ederim...

      Sil
  6. Ama yanii, yutkuna yutkuna okudum resmeennn :D Çok severim lahmacunu ya.. Evde yapmayı hiç denemedik ama tarifi de hazır burada görmüşken hemen anneme iletiyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif kolay Gözde! Annen eminim daha iyisini çıkaracaktır, anne eli zaten... Afiyet olsun ;)

      Sil
  7. Allahım çok güzel görünüyor :)) ağzım sulandı 😂
    Canan karataya bazen katılıp bazen katılmıyorum çelişik durumlar 😂
    Afiyet olsun Feno :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur öyle kim kusursuz ki normal Neslihan! anlıyorum seni ben ;)
      Sorgulama olmalı zaten, körü körüne gidenlere gıcığım :)
      Teşekkürler...

      Sil
  8. Ausem gibi Allaaahh diyerek okudum yazıyı! :D Lahmacun candır nasıl sevilmesin.
    Ellerine sağlık Fenomen hatun, bizim hatuna çıtlatayım bende. :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi yaa??? En sevdiklerimden Akela ;)

      Çıtlatma sen yap şaşırt Akela aaaa :)) Süpriz olsun ;)

      Sil
  9. Lahmacun kadar güzel şey mi olur diyet olmasa 3 5 tane gömeriz :D :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğba! hoş geldin.. Karatay diyet için en ideal menü doyasıya yiyin diyor ya, götür bence ;)

      Sil
  10. Komşum ben sana dedim ya hani lahmacunu çok sevmem yaz gece gitsin :D vazgeçtim canım çekti yazma bir daha :P Canan Karatay diyince aklıma hep capsleri geliyor sonra gülesim geliyor :)) ama lahmacunun böyle faydaları olduğunu bilmezdim :) daha önce lahmacun yapmadığım için hamurunun mayasız olduğuna filan çok yabancı kaçtım :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece yazdım malum sen uykumu kaçırdın ya dün anladın sen :)) organik bi giriş yapasım geldi ahahaha :))
      Karatay capsleri sorma yaa herkes uğraşıyor ne çekti... Neyse artık yabancısı değilsin bi dene evde ;)

      Sil
  11. Ah be Fenom Canan mı :)))
    Neyse, lahmacun candır!!! Yine mükemmel anlatım, mükemmel foto şov!
    Hangi arada yaptın sen onu? Ben hasta yatıyorum (yatamıyorum) yahu ;( ufaklıktan direkt geçiş... Merak etmeyin beni ;(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Canan tabiii :)) Sen de mi karşısın :)))
      Lahmacun öyle yaa... Çok teşekkür ederim... Sen beğendiysen iyidir diyorum :)))
      Ah yaaa kıyamam Dağınık!!! Ondan ses yok hiç...
      Yaa hatırlarsın bir ara Cahille atışmıştık yazmıyordum diye lahmacun yapıyorum demiştim tee o zamandan :)

      Sil
    2. Canan Karatay öldürmez dikkatsizlik öldürür Fenom :P

      Sil
  12. Yanıtlar
    1. Kesinlikle zaten ne zaman dikkat etsem daha çok kilo alıyorum 😂😂😂 EMRE! 😉

      Sil
  13. Evet, eveeet.. İkisine de bayılıyorum :))

    YanıtlaSil
  14. Canan Karatay şansına münhasır renkli bir kişilik ayrı zaman da ::) canan Karatay bazen güzel söylüyor bazende uçuyor sağolsun ::)))))) ama her şey boş lahmacun şahane:))))) canım çekti şimdi ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sessiz kaldım! Arada ucmak da lazim hep tek düze sıkıcı olur canım 😂

      Sil
  15. Canan Hoca'yı ben seviyorum ya. Aslında çoğu doktor onunla aynı şeyler söylüyor, ama konuşma tarzı sert olunca insanlar yadırgıyor. Yapılması evet zor ama bence söyledikleri doğru, zaten bilimsel kaynakları ile söylüyor. Meyveyi yemeyin demiyor mesela, doğal yetişmişini bulun, abartmadan yeyin diyor.Birçok kişinin rantına dokunduğu için de, milletin işine gelmiyor tabi ki.
    Lahmacunu çok severim fenocuğum, kesinlikle hamburger, patates kızartmasından daha faydalı. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sert ve keskin çıkışlıları seviyorum hanımım :))
      Evet kesinlikle ben de o yanını seviyorum, bilimsel mantığa dayalı... Meyve şeker diyor... Dozajında tabi ki ;)
      Teşekkür ediyorum canım ;)

      Sil
  16. Bende Canan candır diyenlerdenim :)) İnsan kesinlikle daha dinç hissediyor..Onun öğütlerini uyduğunda ...Ama şu tereyağlı yumurtayı ekmeksiz yiyin diyor ya... İşte orada bitiriyor beni...Şöyle ekmeği bandıra bandıra yemeden tadı olmuyor :)) Ellerine sağlık...Lahmacun süper görünüyor..Evde hiç denemedim...Tarifi aldım...Bakalım becerebilecek miyim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Sorma Güliz... Ununu kendin yapacaksan mayanı kendin yapacaksan emekli götürmek serbest sanırım :))) Ekmekten dolayı zaten dikkatleri üzerine çekti, millet bi şok, ekmek yemeyeceksiniz ne demek yurdum insanı makarnayı bile ekmekle tüketiyor :)))
      Aaa sen? sen gibi hamarat insan? Daha iyisi olacaktır ;) Teşekkürler...

      Sil
  17. http://dansedenkralicee.blogspot.com.tr/2016/05/bugun-benim-dogumgunum.html

    Bu arkadaşımızın doğum günü varmış Sizin yazacağınız bir mesajdan belki çok mutlu olacak. :)

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Canan Karatay Hocayi bende arasira dinliyorum fakat gunumuz sartlarinde soylediklerini bulmak o kadar zor ki keske hersey eskisi gibi olsa. Yasadigim yerde dogal urun bulmak cok zor olmuyor bir cok urunu kolaylikla bahceden alabiliyorum. Yani elimden geldigince caba veriyorum :)

    Sen neler yapiyomussun boyle, lahmacunlar harika cok da severim :) Ellerine saglik canim da istemedi dersem yalan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor ama güzel şeyler işte renkli mutfak 😉
      Ne şanslısın, kıskandım... 😯
      Teşekkür ederim 😉

      Sil
  19. Cidden Canan Karatay'ın bir dediği bir dediğini tutmuyordu bir lahmacun deyince ilk aklımıza gelenlerden oldu :D Ne zaman denilse gülmekten ölürüm Canan Karatay ve lahmacundan :DDD

    YanıtlaSil
  20. Ayrıca http://www.ehlidunya.com/ burası da mı sizin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem tutarli gelmisti baba oysa...
      Evet irem! Ehlidunya da Benim 😉 teşekkür ederim yorum için 💕

      Sil
  21. Çok güzel gözüküyor :))))
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim süslü püslü 😉

      Sil
  22. Kabuklu kuruyemişler hariç bir çok yiyeceğe şüpheyle bakıyorum. İnsan kullandığı una bile güvenmiyor... Ne hale düştük. Kesim hayvanlarına neler yediriyorlar... Uzun konu... Lahmacun şahane :) Ellerine sağlık. Foto çekimlerinde değişiklik var. Değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi zülal! Kesinlikle... paketler ürkütse de tüketiyoruz... teşekkür ederim... evet değişiklik var, makinem var onla çekmeye başladım, bir de tariflerin yapılışını gif yapıyorum, beğendin mi?

      Sil
    2. Kesinlikle beğendim! Gif olayını yapmayı ben hiç anlayamadım. Gördüğümde hep içimi geçiriyorum.

      Sil
    3. Zülalcim resimlerden gifi photoscape adlı program ile yapıyorum, belki işine yarar ;)

      Sil
    4. Zülal çok kolay resim ekliyorsun program birleştiriyor anı gif kısmında 😉 yazmıştım programı photoscape yardımcı olurum yine takılırsan😉

      Sil
  23. Canan Karatay'ın adını bile duysam iştahım kaçıyor. Resmini buzdolabına yapıştırdım . Hehehehe 😝
    Herşeyi kararında tüketince ve de yediklerimizi yakabiliyorsak mesele kalmıyor zaten 😉❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa Tigris yaa geberdim gülmekten hee, güzel yöntem :))

      Sil
  24. KAratay tam benlik hatun ya , tereyağdan vazgeçmeyin diyor , löp löp kırmızı ete daldırıyor , yumurtada sınır tanımıyor , 10 numara ya , ya o olmasa nice olacak halimiz , 2 dal maydanoz , bir avuç ebe gümeci işte ki ben onları da severim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eylem bana da ütopik değil yaa mantıklı geliyor ;) Teşekkür ederim canım :))

      Sil
  25. arkadaşım yapma şöyle güzel şeyler diyorum yaaa kendim yapamamayı geçtim sürekli annesinden yemek bekleyen küçük liseli kız moduna girdim blogta gördüm anne bunu yaparmısın diye gezer oldum :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaa o da güzel yok ki yapacak annem yanımda ne yapayım Feray! 😉 mecbuuurrrr

      Sil
  26. Canan Karatay candır can.güzel tarif.Yaptım senden öğrendiğim gibi ayyyy parmaklarımızda yiyiyorduk,yakında resimlerimi koyar seni anarım şimdiden teşekkür edeyim dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaa gerçekten ki Merih! Çok sevindim, damak zevkimiz benziyor o zaman 😉 bekliyorum heyecanla 😉

      Sil
  27. ben de lahmacun denilince aklına karatay gelenlerdenim :D valla löp löp götürüyorum acımıyorum bulduyğum yerde :D harika bir yazı olmuş, emeğinize sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yapıyorsun duygun evrim! Hoş geldin 😉

      Sil

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...